Onderhoud van de biljarts

Dat biljarttafels onderhoud nodig hebben zal duidelijk zijn. Aan de hand van de uren dat er op gespeeld zal worden kunnen we een berekening maken wanneer iets aan vervanging toe is.
Onderstaande gegevens kunnen daarbij helpen.

 

Reparatie biljartlaken:
Een van de belangrijkste punten op het gebied van onderhoud is het vervangen van het biljartlaken. Dit gebeurt normaal gesproken 1 tot 2 keer per jaar, afhankelijk van het aantal speeluren. het meest voorkomende biljartlaken wat gelegd wordt is de Simonis 300 rapide. dit biljartlaken bestaat uit 90 % wol en 10% nylon.

Reparatie rubbers en profielen van het biljart:
De banden van het biljart bestaan uit rubbers die gelegd zijn in de daarvoor speciaal gemaakte profielen. Gemiddeld gaan de rubbers en profielen 10 a 15 jaar mee (dit is sterk afhankelijk van het aantal speeluren).
Het vervangen van de oude rubbers en profielen is alleen mogelijk in combinatie met het leggen van een nieuw biljartlaken, dit om dat het laken dan toch al verwijderd moet worden. De tijd die dit in beslag neemt is ongeveer 2 werkdagen.

Reparatie biljartbanden:
Door de jaren heen raken de banden versleten, de lak beschadigd en/of er komen krassen op. Om de banden er weer netjes uit te laten zien kunt u de banden opnieuw laten lakken. Uw biljart zal er weer als nieuw uit zien. Het lakken van de banden is alleen mogelijk in combinatie met het vervangen van de rubbers en profielen.

Reparatie biljartlijsten:
Net als bij de banden, kunnen de lijsten ook versleten raken. Om de lijsten er weer netjes uit te laten zien, kunt u de lijsten opnieuw laten lakken.

Reparatie plaatsen diamonds:
Diamonds zijn ervoor om het biljarten wat makkelijker te maken. Diamonds zorgen ervoor dat u wat berekender kunt gaan biljarten (invalshoek = uitvalshoek).
Het plaatsen van de diamonds is alleen mogelijk in combinatie met het lakken van de banden en het vervangen van nieuwe rubbers en

Reparatie Nietlatten van het biljart:
Nietlatten zijn latten die bevestigd zijn aan de leistenen. Aan deze latten wordt het laken bevestigd. Het is mogelijk dat door de jaren heen deze latten aan vervanging toe zijn, doordat er al zoveel lakens zijn vervangen. Het vervangen van de nietlatten is alleen mogelijk in combinatie met een nieuw biljartlaken.

Wat is de beste manier om het biljartlaken schoon te maken?
De beste manier om het laken schoon te maken is door het te stofzuigen. Dit kunt u doen met een bankstel stofzuigermond. Waar u niet bijkomt met een stofzuiger, kunt u een borstel gebruiken. Gebruik nooit water (water met azijn), omdat als er vocht op het biljartlaken komt de stof uitrekt en daarna niet meer krimpt. Hierdoor komt het laken los op het biljart te liggen met als gevolg dat het biljart traag wordt door de meer weerstand van het losse laken.

Wat zijn de witte plekjes op het biljartlaken?
Deze plekjes ontstaan bij het afstoten van de bal. Als er wordt afgestoten, kan er tussen de bal en het biljartlaken een temperatuur van wel 250 graden ontstaan. Hierdoor ontstaan er kleine witte brandkuiltjes.

Hoelang gaat een biljartlaken mee?
Een biljartlaken gaat gemiddeld tussen de 1000 en 1200 speeluren mee. Als er gemiddeld 3 uur per dag op het laken wordt gespeeld, gaat het biljartlaken 1 jaar mee. Als er gemiddeld meer dan 3 uur per dag op het biljartlaken wordt gespeeld zal het 2x per jaar moeten worden vernieuwd.

Hieronder onze berekening van de vervanging van lakens en banden met nietlatten.